marți, 27 decembrie 2011

Cozonac ROSENKRANTZ

INGREDIENTE - 400 g de faina - 2 oua intregi - arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom) - un praf de sare - un pahar mic cu lapte cca.110 ml - 25 g de drojdie - 3 linguri de zahar pentru lapte - 130 g de unt - 6 linguri de zahar pentru unt - 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel - nuca tocata, dupa preferinta
PREPARARE Se caramelizeaza cele 10 - 12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil. Se framanta putin, cca 10 -15 minute,pe blatul de lucru, usor infainat. Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime. Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt.
Se ruleaza si se taie in 6 bucati care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel. Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi introduse in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel. Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.
Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou,altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu