Ingrediente:
Pentru 4 foi - 30×33 cm
-1 ou
-150 g zahăr
-200 g bulion
-100 ml ulei
-1 linguriță de amoniac (stinsă cu lingură de oțet )
-vanilie
-un praf de sare
-550 g faina
Pentru cremă:
-1 l lapte
-200 g zahăr
-180 g griș
-coaja rasă de la o lămâie
-zeama de la 1/2 lămâie
-100 g unt
-400 g gem de prune
Mod de preparare:
Într-un bol batem oul cu zahărul până când se dublează compoziția.
Adăugam bulionul, uleiul, lingurița de amoniac stinsă cu oțet, vanilia și praful de sare.
Omogenizăm și încorporăm făina. Aluatul va ieși potrivit (nici moale, nici tare). Lăsăm aluatul să se odihnească 30 de minute și apoi îl împărțim în 4 bucăti din care întindem 4 foi pe care le coacem pe fundul tăvii aprox. 15 minute. Foile se
înțepă cu o furculiță din loc în loc pentru a nu se umfla la copt.
Crema.
Într-o crăticioară punem zahărul, grișul și turnăm laptele amestecând continuu cu un tel. Așezăm crăticioara pe foc mediu și fierbem crema 5 minute până se îngroașă. Amestecăm tot timpul pentru a evita să se lipească.
Imediat ce luăm crema de pe foc adăugăm coaja rasă de la lămâie, zeama de lămâie și untul tăiat cubulețe.
Amestecăm bine să se omogenizeze și lăsăm să se răcească puțin.
Cand crema este înca călduță, aranjăm foile. Pe prima foaie punem jumătate din crema de griș, apoi acoperim cu a doua foaie pe care o ungem cu gem.
Punem cea de-a treia foaie, restul de cremă de griș și apoi ultima foaie.
Punem deasupra o tavă de dimensiunea foilor și deasupra o greutate (eu am pus o crăticioară cu apă).
Lăsăm prajitura să se înmoaie peste noapte și apoi o tăiem.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu